fbpx
Ρωτήστε μας
Πίσω

Συνέντευξη του Store Services Manager της Cardlink, Μάκη Μαλιώρη | Techpress.gr

Με στρατηγικό προσανατολισμό προς μια one-stop shop φιλοσοφία που υπερβαίνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές και στοχεύει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η Cardlink αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις τα POS τερματικά τους.

«Τεχνολογίες που φέρνουν το αύριο των πληρωμών στις επιχειρήσεις»

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αλευρίτης

Μάρτιος 2021

Tα έξυπνα Android POS αναλαμβάνουν τη μετάβαση στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών, με τρόπο που θυμίζει τη μετάβαση από τα μονοδιάστατα, παλαιολιθικά κινητά τηλέφωνα στα πολυλειτουργικά smartphones. Μιλήσαμε με τον Μάκη Μαλιώρη, Store Services Manager της Cardlink, προκειμένου να μας ξεναγήσει στις δυνατότητες των Android POS και της πλατφόρμας Cardlink POSsible.

– Πριν λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις νέες σας προτάσεις για cashless συναλλαγές μέσω Android POS. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας πλατφόρμας Cardlink POSsible και των Android POS;

Πριν αναφερθούμε σε πλεονεκτήματα, ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη περιγραφή του Cardlink POSsible. Πρόκειται για μια λύση έξυπνων τερματικών, μια πλατφόρμα που αποτελείται από εξελιγμένο hardware και software, στην οποία συμμετέχουν διάφοροι κατασκευαστές. Στηρίζεται στο λειτουργικό Android και παρουσιάζει τεχνολογίες που φέρνουν το αύριο των πληρωμών στις επιχειρήσεις, καλύπτοντας την ανάγκη τους για μια all-in-one λύση, που θα μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στην καθημερινότητά τους. Δημιουργήσαμε μια εφαρμογή πληρωμών -και όχι μόνο- που λειτουργεί ανεξάρτητα από το hardware (hardware agnostic) και είναι συμβατή με πολλά διαφορετικά μοντέλα, εναλλακτικών κατασκευαστών, ώστε να  μεταφέρουμε την κλασική υπηρεσία των πληρωμών σε ένα σύγχρονο, προηγμένο και γεμάτο νέες δυνατότητες περιβάλλον. Η ίδια πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για πλήθος καινοτόμων λειτουργιών, αξιοποιώντας το ίδιο hardware. Έτσι, ο πελάτης μας έχει πλέον στα χέρια του ένα προϊόν που δεν περιορίζεται μόνο στις πληρωμές, αλλά μπορεί να εμπλουτίσει το περιβάλλον του με εφαρμογές που λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τις δικές μας υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος στον πλανήτη, του Android. Για παράδειγμα, στον χώρο της εστίασης έχουμε ήδη την εφαρμογή ασύρματης παραγγελιοληψίας maitre που λειτουργεί στο ίδιο τερματικό Cardlink POS ώστε να επιτρέπεται ταυτόχρονα και η πληρωμή του λογαριασμού μέσω της ίδιας συσκευής, ενώ καλύπτει με μοναδικό τρόπο τις αναγκαίες πλέον λειτουργίες των delivery & take-away.

Στα πλεονεκτήματα των έξυπνων POS μας, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το εξαιρετικά οικείο, για την πλειονότητα των χρηστών, περιβάλλον χρήσης του Android, την ευρύτατη και σχεδιαστικά όμορφη γκάμα επιλογών σε hardware, την ασύλληπτη ταχύτητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και φυσικά το κατάστημα εφαρμογών που ενισχύει με επιπλέον χρήσεις κάθε POS. Πέρα από τη συνηθισμένη αποδοχή πληρωμών με κάρτα μέσω της payment εφαρμογής, στο Cardlink POSsible μπορούν να φιλοξενηθούν οι συμπληρωματικές  εφαρμογές που χρειάζεται μια επιχείρηση, αναβαθμίζοντας τη δική της εμπειρία και φυσικά των πελατών της. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, τα Android POS, ακολουθούν τα standard ασφάλειας PCI 5, θωρακίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε συναλλαγή που διεκπεραιώνουν.

 – Εκτός από την κατηγορία της εστίασης, θεωρείτε πως τα mobile Android POS καθιστούν πιο ελκυστική την πλατφόρμα σας και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών; Ποιους άλλους κλάδους θα θέτατε μεταξύ των προτεραιοτήτων σας;

Φυσικά και τα Android POS αφορούν πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, μιας και η συνεργασία του Cardlink POSsible με το σύστημα παραγγελιοληψίας maitre είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε. Άλλο παράδειγμα είναι ένα self-service POS που τοποθετήθηκε σε μουσείο και φιλοξενεί μια εφαρμογή για δωρεές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συνδέεται με την Cardlink POSsible εφαρμογή  για άμεση πληρωμή με κάρτα, μέσα στο ίδιο μηχάνημα. Μια από τις κατηγορίες που μας ενδιαφέρει επίσης αρκετά είναι ο τουρισμός. Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη προχωρήσει σε εγκατάσταση self-checkout POS στο lobby τους, για να γίνεται πιο γρήγορα και άνετα το checkout χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα στοιχεία της κάρτας του πελάτη, μιας και το checkout γίνεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο και ασφαλές τερματικό, χωρίς να μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Ένας ακόμα κλάδος που έχουμε ενδιαφέρουσες εφαρμογές είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών. Ήδη έχουμε εγκαταστήσει στα καταστήματα μεγάλου παρόχου κινητής τηλεφωνίας, τα self-service POS που επιτρέπουν πληρωμές λογαριασμών, ενεργοποιήσεις πακέτων και top-up καρτοκινητών. Λόγω της «ανοικτής» Android φιλοσοφίας της πλατφόρμας, το ίδιο λογισμικό θα μπορούσε να εγκατασταθεί και σε φορητές συσκευές για τους πωλητές εντός καταστήματος, σε οποιοδήποτε σημείο του.

Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, από self-service POS για παραγγελίες σε fast food και χρήση για self-checkout σε ξενοδοχεία μέχρι συστήματα έκδοσης εισιτηρίων, οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και να προγραμματίσει πάνω σε Android περιβάλλον είναι εφικτό. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν θα έπρεπε ίσως να αναφερόμαστε σε ένα μεμονωμένο προϊόν, αλλά σε μία ολόκληρη πλατφόρμα, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε hardware και software πάνω στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε πελάτη, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα.

-Το οικοσύστημα αυτό πόσο ελεγχόμενο είναι από εσάς; Μπορεί οποιοσδήποτε developer να πάρει ένα δικό σας SDK και να ξεκινήσει να παράγει εφαρμογές ή πρέπει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης; Πώς μπορεί ένας προγραμματιστής να δει το app του να εντάσσεται στο δικό σας κατάστημα εφαρμογών;

Από τη γέννηση του Android POS δημιουργήσαμε το Cardlink SDK, το οποίο και μπορεί να πάρει third party developer, σε συμφωνία με εμάς. Με τη βοήθειά του, μπορεί να εντάξει το σύστημα πληρωμής μας σε οποιαδήποτε εφαρμογή φτιάχνει, με έναν ιδιαίτερα απλό τρόπο, καθώς το δικό μας σύστημα αναλαμβάνει πλήρως την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής πληρωμής. Η εφαρμογή κάθε developer όταν ολοκληρωθεί, υποβάλλεται στην Cardlink για έλεγχο (πληρότητας, ασφαλείας, κ.λπ.) και πιστοποιείται για να ανέβει στο δικό μας marketplace, το Cardlink Store (όπως είναι το Google Play για τα Android POS). Οι πιστοποιημένες από εμάς εφαρμογές μπορούν να ανέβουν στο Cardlink store και να είναι διαθέσιμες από όλους τους κατόχους αντίστοιχων συσκευών ή εναλλακτικά να εγκατασταθούν στοχευμένα μόνο στα τερματικά του πελάτη που θέλει να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη λύση. Παρά το γεγονός ότι το SDK είναι αρκετά φιλικό προς τους developers με πλούσια τεκμηρίωση (documentation), υπάρχει πάντα ο εναλλακτικός δρόμος της σύνδεσης με την εφαρμογή Cardlink POSsible με την μέθοδο deep linking. Με απλά λόγια, η payment εφαρμογή απλώς υποδέχεται και επιστρέφει τα δεδομένα που απαιτούνται για κάθε συναλλαγή πληρωμής, δίχως άλλη ενσωμάτωση λειτουργιών στο application που χτίζει ο κάθε developer. Πρόθεσή μας είναι να προσελκύσουμε developers και εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν λύσεις προστιθέμενης αξίας και να ανεβάσουν το προϊόν τους στο Cardlink store, ώστε οι χρήστες των Android POS να μπορούν -είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή- να χρησιμοποιούν χρήσιμες εφαρμογές για τα τερματικά τους, χωρίς υποχρεωτικά να αξιοποιούνται οι υπηρεσίες πληρωμών μας. Θέλουμε να αναπτυχθεί μια κοινότητα προγραμματιστών που θα αξιοποιεί επιπλέον τις δυνατότητες της πλατφόρμας μας, και αρχικά βλέπουμε να δημιουργούνται λύσεις διαμορφωμένες σε συγκεκριμένες απαιτήσεις πελατών, είτε in-house από τους ίδιους είτε από συνεργαζόμενες εταιρείες. Δεν θέλουμε να εξελιχθούμε σε software house, αλλά σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών που εξοπλίζουν με νέα λειτουργικότητα τα «έξυπνα» POS μας.

– Εκτός από τα κλασικά συστήματα POS, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και κάποιες πιο εντυπωσιακές λύσεις σας, όπως μεγάλα ordering kiosks με οθόνες αφής που συνδυάζουν την παραγγελιοληψία και τις προωθητικές ενέργειες με την cashless πληρωμή. Ποια η ανταπόκριση της ελληνικής αγοράς σε αυτές τις προτάσεις; Ποια η δική σας απάντηση στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται;

Ήδη αναφερθήκαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα υλοποίηση ενός self-service POS για δωρεές, το οποίο εγκαταστάθηκε σε μουσείο. Ήδη σε σιδηροδρομικούς σταθμούς λειτουργούν τα παραπάνω ordering kiosks ως POS έκδοσης εισιτηρίων, ενώ και σε άλλο μοντέλο τερματικού συγκεκριμένες εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν αναπτύξει λύσεις βασισμένες στο SDK μας, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 3.000 Android POS. Αναφερθήκαμε στα ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται και αυτά με τη σειρά τους για λύσεις με πολυλειτουργικά κιόσκια στα lobby τους.

To Cardlink POSsible εξυπηρετεί πλέον μεγάλες αλυσίδες λιανικής και super-market, ενώ στα σχέδια μας είναι να σταθούμε δίπλα στην εξέλιξη του κλάδου της λιανικής είτε με λύσεις σχετικές με το ψηφιακό μετασχηματισμό της, είτε με ανατρεπτικές ιδέες αποδοχής πληρωμών, βελτιώνοντας συνεχώς την εμπειρία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

– Τι συνέβη με τον ερχομό του COVID-19;

Η πανδημία του COVID-19, εκτός από την υπόλοιπη ζωή μας, επηρέασε αρνητικά την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τον τομέα λιανικής. Μέσα όμως στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν καινούργιες ανάγκες που τα «έξυπνα» τερματικά μας μπόρεσαν να καλύψουν χωρίς καμία αλλαγή (για πληρωμές ακόμη και στην πόρτα του καταστήματος), ενώ υλοποιούμε ήδη νέες καινοτόμες υπηρεσίες που «ενώνουν» τον ψηφιακό με τον φυσικό κόσμο, ώστε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση και τους πελάτες της. Επιπλέον, η Cardlink διαθέτει στις επιχειρήσεις μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών για το e-Commerce με στόχο να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο των επιχειρήσεων για click-away αγορές μέσω της υπηρεσίας payment links, που παρέχεται μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών Εurobank και Alpha Bank και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop, αλλά θέλουν να δέχονται πληρωμές μέσω τηλεφώνου ή e-mail.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στα:
techpress.gr
allaboutandroid.gr
interestingpeople.gr

Το newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είσαστε πάντα ενημερωμένοι!

  • Σημαντικές πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας
  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Νέα, έρευνες και insights απο όλους τους κλάδους
  • Ειδικές προσφορές και εκπτώσεις